maandag 20 oktober 2014

Tutorial: Oude boek filigraan hangers


Ik ben tussen alle drukte door bezig met allemaal leuke doe het zelf decoraties voor dit najaar en kerst. En dit is de eerste die uit mijn vinger vloeit, filigraan hangers gemaakt van een oud boek.
En hieronder leg ik uit hoe je zelf deze leuke hangers kunt maken!

Wat heb je nodig:

*oud boek dat verknipt mag worden.
*Schaar en/of papier snij apparaat
*lijm (ik gebruik houtlijm)
*sate of cocktailprikker, of een filigraan roller.

De ster
Stap 1
Als eerste maak je strips van een aantal bladzijden van het boek, dit kan met de schaar, ik gebruik een papier snij apparaat dat eigenlijk voor foto's is.
de strips kun je zo breed maken als je wilt, de mijne zijn ongeveer 3 a 4 mm breed.
Daarna lijm ik 2 strips aan elkaar om lengte te krijgen.

stap 2
nu ga je de strips oprollen, ik gebruik een filigraan roller, een pennetje waar je aan het uiteinde het papier tussen kunt klemmen. dit kun je zelf namaken met een saté of cocktailprikker.
na het te hebben opgerold laat je de strip iets afrollen zodat er een los spiraal ontstaat, nu kun je het uiteinde vastlijmen, dit is de basis van een filigraan vormpje. ook rol er een aantal niet af maar plak je strak opgerold vast. je hebt voor de ster 15 van de 1e nodig en 5 van de 2e.

stap 3

Nu gaan we de vormpjes in model drukken, 10 worden de vorm van een oog, 5 in druppelvorm. 
Daarna kunnen we vormpjes aan elkaar gaan lijmen, ik begin met setjes van 2 oogjes, die lijm ik aan elkaar aan een kant, nu lijkt het een puntig hartje. Als die setjes droog zijn plak ik ze aan elkaar tot ronde bloemvorm. de druppels en strak opgerolde vormpjes kunnen om en om in de openingen worden geplakt. Je ster is af!

De druppel
stap 1
 Neem ongeveer 10 strips papier, 2 bladzijdes lang, en plak ze op elkaar. De losse uiteindes gaan we knippen, ieder 1 cm korter dan de voorganger.

stap 2
 de losse einde gaan we nu lijmen, niet recht op elkaar, maar trapsgewijs, ieder einde komt een paar millimeter verder van het einde liggen.

stap 3
 nu kunnen we de plat aflopende kant oprollen met de prikker, naar binnen, de vastgelijmde uiteindes verdwijnen nu in de rol. als je ⅓ van de lengte hebt gerold laat je die los, een paar centimeter onder de rol pak je alles samen(middelste foto) daar lijm je strips op elkaar. Daarna vouw je de rolling naar binnen(rechter foto)

stap 4
Nu Vouw je de andere uiteinde om de rolling heen en plak je hem op de vouw vast, nu heb je een druppelvorm. je hanger is af!

ik heb de sterren nu in een vaas hangen, maar komen straks in/aan mijn kerstboom.
Wat gaat u er mee doen?
Mochten er nog vragen zijn hoor ik ze graag.


Groetjes Jody.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten